BMW R1300 GS - De Nieuwe GS

BMW R1300 GS - De Nieuwe GS

In plaats van alleen de cilinderinhoud iets te vergroten, heeft BMW de boxer volledig omgebouwd. Ook in het chassis is niet veel hetzelfde gebleven. Laten we de nieuwe BMW R 1300 GS eens in detail bekijken.

Telkens weer staan de ontwikkelingsingenieurs bij BMW voor de uitdaging om de boxermotor opnieuw uit te vinden. En de tussenpozen worden steeds korter: een vierklepsmotor in 1993, vloeistofkoeling en verticale stroming in 2012, variabele kleptiming in 2019 en nu - in 2023 - weer een hele reeks innovaties. De truc die de ontwikkelaars met elke nieuwe evolutionaire fase moeten uithalen, is om de boxer op het niveau van de laatste stand van de techniek te brengen, zonder het basiskarakter van de charismatische drive te veranderen.

145 PK UIT PRECIES 1.300 KUBIEKE CENTIMETER

Een kleine vergroting van de cilinderinhoud was noodzakelijk om de aansluiting met de steeds volumineuzere en krachtigere concurrentie - zie KTM en Ducati - niet te verliezen. Uit exact 1.300 kubieke centimeter produceert de R 1300 GS nu maar liefst 145 pk bij 7.750 tpm, met een maximumkoppel van 149 Newtonmeter bij 6.500 tpm. Daarmee is de boxer van de 1300 negen pk krachtiger dan zijn voorganger. De toename in koppel is zes Newtonmeter, maar om dit te bereiken moet het toerental van de twin 250 toeren hoger worden gezet.

CENTRALISATIE VAN DE MASSA: TRANSMISSIE NU ONDER DE MOTOR

Maar BMW Motorrad laat het daar niet bij: het bedrijf uit München breekt met een traditie die al 100 jaar zorgvuldig in ere wordt gehouden. Voortaan zit de versnellingsbak niet meer achter de boxer, maar eronder. De voor de hand liggende voordelen voor de rijdynamiek hebben het blijkbaar gewonnen van het respect voor het erfgoed. De massa is nu meer gecentraliseerd en de specialisten hebben zelfs wat gewicht kunnen besparen dankzij kortere transmissieassen.

AL BEWEZEN: PRECISIEKOELING

In tegenstelling tot wat vaak wordt gespeculeerd, is BMW niet volledig overgeschakeld op vloeistofkoeling. Het beproefde precisiekoelsysteem, waarbij koelvloeistof alleen door thermisch sterk belaste onderdelen zoals de cilinderkoppen of delen van de cilinders stroomt, is ook verantwoordelijk voor het thermische budget van de 1300 Boxer.

MAXIMAAL VERMOGEN EN MAXIMAAL KOPPEL

Een ander bekend ontwerpprincipe is de verticale stroming door de cilinderkoppen. De inlaatlucht "valt" direct vanuit de airbox naar beneden, wordt door de injectoren verrijkt met brandstof, vult de cilinders en wordt vervolgens als uitlaatgas door de uitlaatklep onderaan naar de einddemper geleid zonder omwegen door ingewikkelde spruitstukken. Het resultaat van deze stromingsgeoptimaliseerde lay-out is een hoog vermogen en koppel over het hele toerentalbereik en een verbeterde brandstofefficiëntie.

VARIABELE KLEPREGELING VOOR OPTIMAAL VULLEN IN ALLE SNELHEIDSBEREIKEN

De in 2019 geïntroduceerde ShiftCam variabele klepbediening is terug op de 1300 Boxer. Twee verschillende nokprofielen variëren de kleplift en timing van de inlaatkleppen afhankelijk van het motortoerental. Bovendien worden de twee inlaatkleppen per cilinder met een tijdsvertraging geopend. Dit leidt tot meer turbulentie in het mengsel, wat resulteert in een betere vulling van de cilinder - en dus een betere efficiëntie.

De nokkenasaandrijving op de 1300 boxer is een slimme oplossing. Dit gebeurt nog steeds via kettingen, maar de timingkettingas bevindt zich aan de rechterkant vóór de cilinder, terwijl deze zich aan de linkerkant achter de cilinder bevindt. Hierdoor is de verschuiving van de cilinders in de lengterichting van het voertuig aanzienlijk verkleind - tot het niveau dat wordt veroorzaakt door de krukpen, die nauwelijks zichtbaar is.

TALRIJKE STANDAARD ASSISTENTIESYSTEMEN

Zelfs in de standaard configuratie rust BMW de R 1300 GS royaal uit met elektronische assistentiesystemen. Zo zijn bijvoorbeeld de Motor Sleep Torque Control (MSR), de Dynamic Brake Assist (DBC), de Hill Start Assist (HSC) en de Dynamic Traction Control (DTC) zonder extra kosten beschikbaar voor de rijder.

TIM SCHLAGE: "EEN ECHTE GS"

Als vertegenwoordiger van het GS Trophy Team Germany 2022 vocht Tim Schlage zich door alle tegenslagen heen op de R 1250 GS in Albanië. Tim was dan ook benieuwd hoe de nieuwe R 1300 GS zou rijden. Hier zijn zijn indrukken.

"Zodra je hem start, besef je dat dit een nieuwe motor is. Het geluid is mechanischer, maar de vertrouwde trilling van de boxermotor blijft. Er komt een verbazingwekkend basgeluid uit de uitlaat, maar hij is ook stiller dan de R 1250 GS. Na een paar kilometer wordt duidelijk dat het motorgeluid altijd aanwezig is, zelfs tijdens het rijden.

Je went heel snel aan de nieuwe automatische versnellingsbak. De nieuwe versnellingsbak schakelt veel zachter en soepeler - je verheugt je echt op bochtige wegen met veel schakelen. En juist op dit terrein toont de R 1300 GS zijn sterke punten. De motor is nog krachtiger geworden en heeft nu maar liefst 149 Newtonmeter koppel. Tegelijkertijd is het vermogen van de 1300 zeer direct en toch ongelooflijk gemakkelijk te controleren. In elke situatie is een snelle draai aan het gaspedaal voldoende om de GS met enorm vermogen te laten vertrekken. In combinatie met het nieuwe chassis wordt de GS een roofdier in de bochten.

De rijpositie is meer op de voorwielen gericht dan bij het vorige model en heeft bijna iets weg van een supermoto. Over het algemeen is de R 1300 GS veel wendbaarder en dynamischer dan zijn voorganger. Zelfs bij zeer hoge snelheden geeft hij de rijder altijd een gevoel van veiligheid en gelijktijdige feedback. Het nieuwe remsysteem van Brembo, dat nog beter vertraagt en fijner kan worden geregeld dan het geval was bij de 1250 GS, past hier perfect bij.

De BMW R 1300 GS treedt in grote voetstappen - en maakt zijn verantwoordelijkheid waar. Het is een typische GS en dat betekent: zitten, goed voelen en wegrijden."

VIER RIJMODI VANUIT DE FABRIEK

Tot de standaarduitrusting van de R 1300 GS behoort de Enduro-rijmodus, die op het vorige model alleen als optie leverbaar was. Hiermee kan het achterwiel gericht worden geblokkeerd, zelfs wanneer het ABS is ingeschakeld. Naast deze modus, die vooral interessant is voor sportieve adventure rijders, heeft de R 1300 GS ook de rijmodi Road, Rain en Eco. Extra opties voor het aanpassen van de prestatiekenmerken en de regelintensiteit van het antiblokkeerremsysteem en de tractiecontrole kunnen worden aangeschaft onder de benaming "Riding Modes Pro".

INTEGRALE REM MET BREMBO ONDERDELEN

Zoals gezegd heeft de keuze van de rijmodi niet alleen invloed op de koppelontwikkeling, maar ook op de manier waarop het ABS werkt. Het volledig geïntegreerde ABS Pro is standaard op de R 1300 GS. De integrale functie zorgt ervoor dat de voor- en achterrem gelijktijdig worden geactiveerd wanneer de handremhendel wordt bediend. De voetremhendel werkt nu ook op de voor- en achterremmen. Aan het voorwiel grijpen twee nieuwe, radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen van Brembo in de twee remschijven.

WACHTEN OP DE ADVENTURE

Touratech begeleidt de GS-serie al een kwart eeuw met sensationele conversies. Het begon allemaal in 1998 met de Desierto I, waarmee de specialisten uit Niedereschach vooruitliepen op het adventure concept.

Het is geen geheim dat BMW de R 1300 GS gaat uitbreiden met een Adventure model. Reizigers die lange afstanden afleggen eisen een grotere actieradius en maximale off-road capaciteiten. Touratech, van oudsher thuis in de wereld van motor-wereldreizigers, voldeed al aan deze vraag toen BMW nog geen kant-en-klaar adventure model had. Terwijl het bedrijf uit München zowel de R 80 G/S als de R 100 GS voorzag van de Parijs-Dakar-versie, die dankzij een grotere brandstoftank en andere extra's werd aanbevolen voor tochten in slecht toegankelijke gebieden, betekende de overstap naar het vierklepsmodel dat er geen overeenkomstig aanbod was.

In 1998 vulde Touratech dit gat met de Desierto I. Met een op het frame gemonteerde kuip, een 21-inch voorwiel, hoogwaardige ophangingselementen, een offroad-bagagesysteem en niet te vergeten een 41-liter tank met een grote actieradius, was deze machine gemaakt voor veeleisende langeafstandsritten.

De positieve reacties uit de scene moedigden Touratech aan om het succesvolle concept door te zetten naar de volgende GS-generaties. De Desierto II op basis van de R 1150 GS volgde in 2002, drie jaar later gevolgd door de Desierto III op basis van de R 1200 GS.

Vanaf 1999 heeft Touratech zijn uitgebreide expertise op het gebied van voertuigbouw ingezet voor een heel bijzonder project: deelname aan de Dakar Rally. Touratech bouwde de F 650 Rallye voor de legendarische woestijnrace - destijds de enige rallymachine met brandstofinspuiting. Tijdens de Dakar Rally van 2001 bereikte Didier Py Lac Rosé de poorten van Dakar met de Touratech F 650 Rallye. Het jaar daarop stuurde Touratech zijn eigen fabrieksteam de woestijn in met rijders Michael Griep, Francois Flick, Didier Py, Frederic Moncassin en Gilles Algay. Algay eindigde als 26e in het algemeen klassement en Griep als 29e.

De TT39, een gemodificeerde F 650 GS met elementen voor lange-taktvering en de 39-litertank waar de naam op is gebaseerd, is ontstaan als commerciële uitloper van het Dakar-project en is de perfecte motor voor langeafstandsritten met een hoog aandeel off-road en lange etappes zonder bevoorradingsmogelijkheden.

De TT39 langeafstandsmotor is een directe afstammeling van de Touratech F 650 Rallye Dakar-machine.

Er werden talloze andere conversieprojecten gerealiseerd op basis van machines van uiteenlopende merken zoals de BMW G 450 X, de Husqvarna Nuda of de Suzuki DL650 V-Strom, maar de focus bleef altijd liggen op de boxermodellen. In 2013 werd het prototype van de R 1200 Rallye gemaakt op basis van de vloeistofgekoelde 1200.

Een buitengewone demomotor was de R9X rallyboxer op basis van de R nineT, waarmee Gerhard Forster tijdens de Red Bull Romaniacs 2017 tegen ultralichte sportenduro's naar de 14e plaats overall reed in de Iron-klasse. Met de R 1200 GS Rambler demonstreerde Touratech in 2017 opnieuw het ongelooflijke offroadpotentieel van het GS-concept.

Dat geldt ook voor de R 1250 GS RR met 21-inch voorwiel en volledig elektronische vering van Touratech Suspension. De machine, die samen met Dirk von Zitzewitz werd ontwikkeld, doorstond zijn vuurproef tijdens de Transitalia Marathon 2022.

Na deze kleine excursie in de wereld van Touratech conversies, komen we terug bij het beginpunt van onze overwegingen: Wanneer komt BMW met de Adventure op basis van de BMW R 1300 GS? Niet dat de Touratech-ontwikkelaars hun eigen project moeten starten...

HOOFDFRAME GEMAAKT VAN GELASTE PLAATMETAALONDERDELEN

De innovatiedrang van de ingenieurs uit München is met deze innovaties echter nog lang niet uitgeput. Sinds de R 1200 GS kenmerkt een stalen buizenframe het uiterlijk van de boxer GS. Dit is niet het geval bij de R 1300 GS. De filigraan constructie maakt plaats voor een structuur van gelaste, geperste plaatdelen. BMW zegt dat deze oplossing compacter, lichter en stijver moet zijn. Het vertrouwde achterframe moet ook plaatsmaken voor een compact onderdeel van gegoten aluminium.

ENRIQUE ALVAREZ: "LANG LEVE DE KONINGIN!

Als lid van het GS Trophy Team Germany 2022 kent Enrique Alvarez de R 1250 GS door en door. BMW motordealer Block am Ring in Braunschweig stelde hem een R 1300 GS ter beschikking voor zijn eerste testrit. Hier zijn Enrique's indrukken.

"We zijn al gewend aan radicale veranderingen van BMW als het gaat om modelwijzigingen. Maar de sprong in ontwikkeling van de 1250 naar de R 1300 GS is enorm, zelfs voor BMW begrippen. Maar zodra je op de motor zit, krijg je meteen dat onmiskenbare GS-gevoel en al na een paar bochten heb je het volste vertrouwen in de motor. Je zit niet meer zo laag achter de kuip als op de 1250, maar meer op de motor. Je hebt ook het gevoel dat de motor iets compacter of kleiner is geworden.

Het display biedt tal van extra opties en alle assistentiesystemen kunnen nog steeds via het touchscreen worden geconfigureerd.

Bij het starten klinkt de R 1300 GS iets stiller dan het vorige model, maar het boxerkarakter is nog steeds onmiskenbaar. De nieuwe schakelassistent is fijner en preciezer dan de vorige generatie. Dit is perfect voor stevige ritten over bochtige landweggetjes, waar het herziene chassis schittert met extra wendbaarheid.

De eerste rit op de R 1300 GS heeft me overtuigd en nu kijk ik al uit naar de mogelijkheid om met de GS off-road te rijden. Op basis van de indrukken die ik tot nu toe heb opgedaan, weet ik zeker dat de 1300 ook in het terrein een goed figuur zal slaan en in de toekomst de topklasse van de toer-enduro's zal blijven domineren."

GENERATIE EVO: PARALEVER EN TELELEVER

De wielophanging van de BMW R 1300 GS is grondig doorontwikkeld. Om dit te benadrukken dragen beide samenstellingen nu het achtervoegsel Evo. Maar wat betekent dit in detail? De cardanas is voorzien van grotere cardankoppelingen en een kleinere afbuighoek vermindert de voor cardankoppelingen kenmerkende niet-uniformiteit van de rotatieoverdracht. De versnellingsbak van de achteras heeft nu een langere wielasstomp voor eenvoudigere montage en demontage van het achterwiel.

Om de kantelbewegingen van de voorwielophanging, veroorzaakt door het principe van de Telelever EVO, te minimaliseren, hebben de BMW ontwikkelaars diep in hun trukendoos gegrepen. De bovenste kroonplaat is nu via een groefkogellager met het frame verbonden. De draaibare verbinding met de vorkpoten wordt gemaakt via een flexibel lager met tonlagers. Deze ontkoppeling bevrijdt het stuur dat aan de vorkbrug is geklemd van de kantelbeweging en zorgt ervoor dat het stuur niet wordt beïnvloed door de vering.

Nog voor de officiële verkoop van de R 1300 GS heeft Touratech al een groot aantal accessoires beschikbaar. Een hoogtepunt is het symmetrische ZEGA koffersysteem.

RADARGESTUURDE ASSISTENTEN

De radaruitrusting maakt het gebruik van geavanceerde hulpsystemen (Advanced Rider Assistance Systems, afgekort ARAS) aan boord van de R 1300 GS mogelijk. Zelfs in de basisconfiguratie is de nieuwe GS uitgerust met Dynamic Cruise Control (DCC) met remfunctie. Wie nog meer veiligheid wil, kan de Riding Assistant met Active Cruise Control (ACC), Front Collision Warning (FCW) en Lane Change Warning (SWW) als optionele extra’s vanuit de fabriek aanschaffen.

Op gravelbanen moet de uiterst moderne technologie van de R 1300 GS, zoals de LED-koplampen, worden beschermd door ultrasterke beschermers.

LED-MATRIXKOPLAMPEN EN 6,5-INCH TFT-SCHERM

Nu we het toch over elektronica hebben: BMW heeft ook gekozen voor state-of-the-art technologie voor het verlichtingssysteem op de R 1300 GS. Het gezicht van de nieuwe GS wordt gekenmerkt door een matrix koplamp met vier elementen in een opvallende X opstelling. Uiteraard zijn ook alle andere lichtbronnen LED. Een full-colour TFT-display dient als informatiecentrum in de cockpit, welke kan worden aangepast met tal van weergaveopties en kan worden gekoppeld aan een smartphone voor extra functies.

VOLLEDIG NIEUW EN NOG STEEDS EEN GS

Het komt erop neer dat de R 1300 GS een compleet nieuwe motorfiets is. BMW is er echter opnieuw in geslaagd om het basisconcept van zowel de Boxer als de GS te behouden door gebruik te maken van de nieuwste technologieën.

TOURATECH ONDERDELEN VOOR DE BMW R 1300 GS

Talrijke Touratech accessoires voor de nieuwe BMW R 1300 GS zijn al beschikbaar - en het assortiment groeit snel.

Alle producten voor BMW R 1300 GS

 1. Tank bag Touring for BMW R1300GS
  Tank bag Touring for BMW R1300GS
  €249.90
 2. Lid bag for BMW Vario Topcase for BMW R1300GS
  Lid bag for BMW Vario Topcase for BMW R1300GS
  €129.91
 3. Saddle Bags+ EXTREME Edition by Touratech Waterproof
  Saddle Bags+ EXTREME Edition by Touratech Waterproof
  €299.90
 4. Side stand base extension for BMW R1300 GS with standard suspension
  Side stand base extension for BMW R1300 GS with standard suspension
  €59.90
 5. Sun visor for TFT display for BMW R1300GS
  Sun visor for TFT display for BMW R1300GS
  €49.90
 6. Tank bag "Travel" for BMW R1300GS
  Tank bag "Travel" for BMW R1300GS
  €249.90
 7. Soft pannier Travel set of 2
  Soft pannier Travel set of 2
  €699.80
 8. Soft pannier Travel
  Soft pannier Travel
  €349.90
 9. Handlebar bag Travel
  Handlebar bag Travel
  €89.90
 10. Tail bag "Travel"
  Tail bag "Travel"
  €179.90
 11. Windshield MRA sports screen SPM smoke gray for BMW R1300GS
  Windshield MRA sports screen SPM smoke gray for BMW R1300GS
  €129.91
 12. Windshield MRA sports screen SPM colorless for BMW R1300GS
  Windshield MRA sports screen SPM colorless for BMW R1300GS
  €129.91

Items 1 to 12 of 50 total

PageTouratech Copyright © 2020