Technologie | Adventure Banden - Allrounders

Technologie | Adventure Banden - Allrounders

Banden voor Adventure motoren moeten de veeleisende balans tussen on-road en off-road uitvoeren. Samen met de bandenspecialisten van Metzeler, die de afgelopen 15 jaar nauw hebben samengewerkt met Touratech, kijken we naar bandentypen en technologie.

De band vormt de verbinding tussen de motor en de grond. Dat klinkt op het eerste gezicht onschuldig, maar als je het van dichterbij bekijkt, is het nogal een lastige taak. De band moet rijkrachten overbrengen, remkrachten absorberen, indrukwekkende grip bieden, zelfs in een leunende positie, en tegelijkertijd zo comfortabel mogelijk afrollen, en dat alles hopelijk met een zo lang mogelijke levensduur. Terwijl pure wegbanden of echte off-roadbanden deze prestatie moeten leveren in hun respectieve nauw gedefinieerde toepassingsgebieden, worden touring endurobanden met extra uitdagingen geconfronteerd. Ze moeten zowel op de weg als off-road een goed figuur slaan, met een verschillende nadruk afhankelijk van het type band.

Maar wat is nu precies een adventure band? Ten eerste is er de banddiameter, bepaald door de fabrikant. Voor adventure motoren met een hoge capaciteit en meer gericht op de weg is de combinatie van 19 inch voor en 17 inch achter de standaard, terwijl lichtere modellen die meer bedoeld zijn voor off-roadgebruik een 21 inch voorwiel hebben, met een 18 inch of, wat minder vaak voorkomt, een 17 inch achterwiel. Natuurlijk is er ook een minimum aan off-road geschiktheid, hoewel er ook pure wegprofielen zijn speciaal voor touring enduro's. Dat is ook logisch, want sommige reizigers zijn gewoon onderweg en houden van het hoge comfort van wegbanden.

HET PROFIEL VAN DE BAND

Hier willen we het echter hebben over banden die ook veiligheid en rijplezier in het terrein garanderen. Wat onderscheidt deze banden, die zich net zo goed thuis voelen op paden, straten en tijdens hogesnelheidsritten op snelwegen? Allereerst moeten we duidelijk stellen dat ondanks aanzienlijke verbeteringen in de verbreding van het toepassingsspectrum, geen enkele band in alle disciplines de beste kan zijn. Daarom is er een compromis nodig, dat de fabrikanten vaak in procenten weergeven. 70/30 betekent dus dat de fabrikant zijn band voor 70% op de weg ziet en voor 30% off-road. Maar wat zijn de onderliggende redenen voor deze geschiktheidsaanbevelingen?

Dit brengt ons bij het ontwerp van het bandenpatroon. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een positief bandenpatroon - de profielbalk - en een negatief bandenpatroon - de speling. Als vuistregel geldt: hoe groter het aandeel van het negatieve profiel, hoe geschikter de band is voor offroadgebruik. De verklaring is eenvoudig: De oppervlaktedruk van de relatief kleine profielstaven is hoog, zodat ze in de grond kunnen dringen of in elkaar grijpen. Grondmateriaal wordt nauwelijks vastgehouden in de grote openingen omdat het door de middelpuntvliedende kracht naar buiten wordt geslingerd zodat het loopvlak niet verstopt raakt. Dit wordt het vermogen van de band genoemd om zichzelf te reinigen. Aan de andere kant is het duidelijk dat een band met een hoog aandeel negatief profiel nadelen heeft op de weg. Het kleine contactoppervlak kan slechts lagere acceleratie-, rem- en zijwaartse geleidingskrachten overbrengen dan een band met een volledig loopvlakoppervlak - idealiter een gladde band - en is ook onderhevig aan verhoogde slijtage. Fabrikanten variëren daarom de verhouding tussen positief en negatief loopvlak afhankelijk van het beoogde gebruiksdoel en proberen een loopvlakprofiel te ontwerpen dat voor het betreffende doel geoptimaliseerd is op het gebied van tractie, grip, zijdelingse geleiding, waterafvoer, zelfreiniging en soepele loop.

Op los terrein worden de banden van een adventure motor op de proef gesteld: Het bandenpatroon moet in het oppervlak grijpen en zichzelf reinigen.

HET MENGSEL MAAKT HET VERSCHIL

Een functioneel bandenpatroon is echter op zichzelf geen garantie voor goede prestaties. Het rubbermengsel is van cruciaal belang voor de grip en duurzaamheid van de band. Caoutchouc is de basis voor elk rubber - of het nu natuurlijk caoutchouc is of synthetisch geproduceerde alternatieven. Na een uitgebreide bewerking voegen bandenfabrikanten allerlei stoffen toe aan de grondstof om het rubber de gewenste eigenschappen te geven, zoals duurzaamheid, treksterkte, slijtvastheid, benzinebestendigheid en elasticiteit. Overigens krijgt het rubber zijn zwarte kleur van de toegevoegde grime, een belangrijke vulstof die verantwoordelijk is voor de slijtvastheid en tot 30 procent van het gewicht van de band kan uitmaken. Een ander belangrijk additief is silica, ook bekend als kiezelzuur. Silicium zorgt ervoor dat de verbinding van rubber en roet eerder intern gaat "werken" door de energie van het rollen om te zetten in warmte. Dit is met name belangrijk voor gebruik op de weg, omdat een soepele rubbersamenstelling zich beter kan aanpassen aan de fijne structuur van het asfalt - wat zorgt voor de beslissende plus in grip, niet in de laatste plaats op koude of natte wegen. En het mooie is dat de verminderde interne wrijving van het rubber ook de rolweerstand verlaagt. Een moderne motorband, of die nu voor de weg of voor gemengd gebruik is, bestaat niet uit één rubbermengsel. Fabrikanten gebruiken verschillende mengsels in verschillende toepassingsgebieden om de vereiste eigenschappen te optimaliseren. Terwijl in het midden van de band de slijtvastheid steeds belangrijker wordt, worden op de zijwanden zachtere rubbersamenstellingen gebruikt om de grip bij het leunen te optimaliseren.

BANDEN VOOR ADVENTURE MOTOREN: ALLROUNDERS EN SPECIALISTEN TEGELIJK

Om te begrijpen hoe een moderne toer-enduroband de evenwichtsoefening tussen robuust offroadgebruik en sportief toeren uitvoert, nemen we het voorbeeld van de Metzeler Karoo 4 (zie afbeelding) onder de loep.

De schopvormige centrale lamellen zorgen voor een sterke grip op de grond op zachte ondergronden. Brede profielopeningen zorgen voor een effectieve zelfreiniging. Dit wordt ondersteund door het golvende verloop van de zijgroeven, d.w.z. de ruimte tussen de midden- en zijlamellen. De zijdelingse lamellen zijn verschoven ten opzichte van de middelste lamellen zodat ze een opvanggebied vormen dat verantwoordelijk is voor de zijdelingse geleiding. Er zijn ook royale reinigingsruimtes tussen de zijnokken om verstopping van het profiel te voorkomen. Variabele hoeken op de zijwanden van de nokken zorgen voor het best mogelijke contact tussen de band en de grond. Het bijzonder stijve karkas van de Karoo 4 zorgt niet alleen voor de nodige stabiliteit bij een hoog laadvermogen, maar maakt ook een nauwkeurig rijgedrag mogelijk, zelfs bij een sportieve rijstijl op de weg. Metzeler gebruikt de term Cap&Base compound om een constructiemethode te beschrijven waarbij twee compounds over elkaar worden aangebracht. In de Karoo 4 is dit een bestendig, hard rubbermengsel op een zachter basismengsel. Dit geeft de lamellen extra aanpassingsvermogen aan de ondergrond zonder dat ze te snel slijten. De achterband heeft ook een bijzonder hoog aandeel grime in het midden van het loopvlak voor een hoge schuur- en snijweerstand. De voorband daarentegen heeft een rubbersamenstelling met een silicagehalte van 20 procent, die garant staat voor uitstekende grip op nat wegdek op asfalt.

ADVIES OVER BANDENTYPEN: WELKE VOOR WIE?

Het inmiddels enorme aanbod aan banden voor adventure motoren is aan de ene kant erg welkom, maar kan ook voor verwarring zorgen. Wie op zoek is naar een nieuwe band voor zijn dualsport, moet rekening houden met een paar punten voordat hij tot aanschaf overgaat.

De juridische aspecten

Er is geen bandenmerk voor motorfietsen met EU-typegoedkeuring. Dat betekent dat alle banden voor deze motorfietsen kunnen worden gebruikt zolang ze voldoen aan de afmetingen in de voertuigdocumenten. Je zit aan de veilige kant als je onderhoudsinformatie van de bandenfabrikant hebt. Dit bevestigt dat de band door de fabrikant is getest op de motorfiets in kwestie en dat het gebruik ervan wordt aanbevolen. De situatie is ingewikkelder voor motorfietsen die alleen een algemene gebruiksvergunning (Duits: Allgemeine Betriebserlaubnis, ABE) hebben in plaats van EU-typegoedkeuring. Dit zijn meestal oudere voertuigen. Als hier een band moet worden gemonteerd die niet in de documenten staat, is meestal registratie vereist. De basis voor legalisatie is een fabrikantcertificaat waarin de fabrikant bevestigt dat de band geschikt is voor de motor in kwestie. Of het nu gaat om EU-typegoedkeuring of ABE: banden met afmetingen die afwijken van de cijfers in de voertuigdocumenten moeten altijd worden geregistreerd. Aangezien er geen wettelijk recht op registratie bestaat ondanks het bestaan van een fabrikantcertificaat, moet je een verduidelijkend gesprek hebben met de heren in de grijze overalls voordat je banden koopt. Als de band een snelheidsindex heeft die lager is dan die in de motordocumenten, mag er nog steeds mee worden gereden - mits aan alle andere vereisten wordt voldaan - zolang er een M+S-markering op de zijkant van de band staat. Daarnaast moet er in het gezichtsveld van de bestuurder een sticker worden aangebracht met de maximaal toegestane snelheid van de band, die niet mag worden overschreden. Nogmaals, dit geldt alleen voor motorfietsen met EU-typegoedkeuring. Voor alle andere motoren is de enige optie om naar het testcentrum te gaan.

Gedetailleerde informatie is te vinden op de website van het federale ministerie van Transport op http://bit.ly/reifeneintragung

Het toepassingsspectrum

Zodra de wettelijke aspecten zijn opgehelderd, rijst de vraag naar het belangrijkste gebruikstype. Adventure-motorbanden zijn ontworpen om zowel op asfalt als op gravel goed te presteren. Toch zijn verschillende banden ontworpen met verschillende accenten op het gebruik, wat hun prestaties merkbaar beïnvloedt. Zie hieronder voor voorbeelden.

Voorbeelden voor het kiezen van banden

Als je voornamelijk op de weg rijdt, is een band met een zo laag mogelijk aandeel negatief profiel aan te bevelen. De grip op asfalt is optimaal dankzij het grote contactvlak, het rolcomfort en de duurzaamheid zijn vergelijkbaar met die van een wegband.

Voorbeeld: Metzeler Tourance Next2, 85 % Onroad, 15 % Offroad

Voor incidentele ritten op gravelpaden moet het bandenpatroon iets negatiever zijn om een betere grip op de ondergrond te krijgen. Moderne toer-endurobanden met een hoog aandeel positief profiel presteren echter ook goed op gravelpaden, zolang het niet nat of diep wordt.

Voorbeeld: Metzeler Karoo Street, 70 % Onroad, 30 % Offroad

Als de route echter los terrein bevat, d.w.z. zand, diep grind, natte grond of zelfs modder, zijn ruwe nokken zeker nodig. Alleen een band met een hoog aandeel negatief profiel heeft de nodige grip op los terrein en behoudt tegelijkertijd het noodzakelijke zelfreinigende effect.

Voorbeeld: Metzeler Karoo 4, 50 % Onroad, 50 % OffroadTouratech Copyright © 2020